AZJAKUCHNIA

KUCHNIA JAPOŃSKA – NAJZDROWSZA DIETA NA ŚWIECIE – JEJ SMAK SPRAWDZIŁAM Z OYAKATA

Mama Kubusia188 views

Nie od dziś wiadomo, że kuchnia japońska jest jedną z najzdrowszych na świecie. Na ten temat powstało wiele publikacji potwierdzonych szeregiem badań, z których wysuwa się jeden wniosek – japońskie dzieci są najzdrowszymi dziećmi na świecie.

KUCHNIA JAPOŃSKA

Kuchnia japońska całkowicie różni się od kuchni polskiej – dominują w niej ryż, warzywa, owoce morza, makarony i świeże ryby. Najbardziej cenionym mięsem jest japońska wołowina, która pochodzi od krów, które są masowane i  pojone piwem – niestety ze względu na wysoką cenę, nie każdy Japończyk może pozwolić sobie na taki luksus. Oczywiście japońska kuchnia nie istniałaby bez różnego rodzaju przypraw, a najważniejszymi z nich są: sosy sojowe, sake (wino z ryżu, które dodaje się do przypraw i pije samodzielnie), zielony chrzan wasabi, sansho (japoński pieprz), ocet ryżowy, miso i mirin (to również wino, jednak w przeciwieństwie do sake – nigdy się go nie pije).

JAPOŃSKIE DANIA

Japońskie potrawy podzielić można na pięć podstawowych grup. Pierwszą z nich są namasumono – czyli wszelkiego rodzaju dania i przystawki, które serwuje się na zimno. Dania smażone to agemono, pieczone – yakimono, grillowane – teppanyaki i gotowane – nimono. Obecnie kuchnia japońska znana jest na całym świecie – nie ma nikogo, kto nie słyszałby o sushi, ramenie, miso, czy różnego rodzaju deserach z zielonej herbaty (które wyglądają naprawdę obłędnie!). Do najpopularniejszych dań kraju kwitnącej wiśni zaliczamy: sushi, ramen (zupa z cudownym makaronem, którego miałam okazję spróbować! – więcej możecie przeczytać tutaj), okonomiyaki (placki kapuściane i naleśnikowe), gomae (przystawka ze szpinakiem) i takoyaki (potrawa przygotowywana z ośmiornicy i ciasta).

Japończycy celebrują swoje posiłki i zazwyczaj składają się one z pięciu elementów: miski zupy, miski ryżu i trzech przystawek. Nieco krzywdzącym jest stereotyp dotyczący samego sushi, który sugeruje jakoby głównym składnikiem tej potrawy była ryba – to nieprawda, głównym składnikiem sushi jest ryż, a dodatki dobierane są wedle własnych upodobań.

OYAKATA

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom konsumentów – marka OYAKATA ma w swojej ofercie japońskie dania instant. Wśród nich znajdziemy zarówno dania z makaronem, jak i zupy. Miałam możliwość spróbować wszystkich dań OYAKATA i muszę przyznać, że jestem bardzo zaskoczona. Smak jest unikalny i bardzo wyrazisty, który jest charakterystyczną cechą dla wielu japońskich dań.

Najbardziej do gustu przypadł mi klasyczny, japoński makaron z dodatkiem sosu sojowego, cynamonu, imbiru i goździków. Zapach i smak tej potrawy jest obłędny. Na poniższych zdjęciach możecie z kolei zobaczyć danie „Japoński Kurczak Teriyaki”. Na stronie OYAKATA znajdziecie zakładkę „Przepisy Mistrza„, gdzie znajdują się porady dotyczące przygotowania pożywnych posiłków. na bazie produktów instant!