Prosty przepis na pastę z dorsza

Dzisiaj chciałabym Wam przedstawić przepis na pastę z jednej z moich ulubionych ryb, a mianowicie dorsza. Ryba to zazwyczaj nie jest ulubiona potrawa dzieci. Jednak warto włączyć je do jadłospisu. Posiada imponujące właściwości odżywcze, cenne mikroelementy i przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, które są tak ważne dla organizmu. Podanie ryby w formie pasty na kanapkach, może się okazać ciekawym pomysłem na posiłek dla dzieci. Ja sama też bardzo lubię formę. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Czego będziemy potrzebować?

Przepis na pastę z dorsza

  • oczywiście przede wszystkim świeże i dobre jakościowo filety z dorsza,
  • ugotowane jajka,
  • majonez,
  • keczup,
  • pieprz i sól do smaku.

Przygotowanie:

  1. Filety należy usmażyć. W zależności od preferencji mogą być w panierce, bądź bez.
  2. Po usmażeniu i ostygnięciu przepuszczamy je przez maszynkę.
  3. Dodajemy ugotowane jajka, pokrojone lub zmielone.
  4. Do miski z jajkami i dorszem dodajemy majonez i keczup.
  5. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Jeśli chcesz, możesz dodać też inne przyprawy.

Tak naprawdę to wszystko. Dosłownie chwila roboty. Oczywiście jeśli chcesz, możesz dodać szczypiorek lub ogórka kiszonego. Wszystko zależy od Twojego gustu kulinarnego. Ja przygotowywałam tę pastę już w różnych wersjach, także z pomidorem, rzodkiewka, sałatą. Co miałam, to dodawałam. Na pewno i Ty odkryjesz w końcu swoją ulubioną kompozycję smakową.